Uramljivanje je umetnost likovnog opremanja predmeta koji su nam dragi i vredni i za koje želimo da nam svakodnevno budu vizuelno dostupni. Najcešce su to slike, grafike, crteži i fotografije. Na taj nacin možemo oplemeniti i razlicite dvodimenzionalne i trodimenzionalne predmete, kao što su duborezi, intarzije, unikatne marame, gobleni, tapiserije, satovi, igracke i drugo. Uramljivanje ima dve svrhe: prva je estetska, a druga je zaštita od spoljašnjih uticaja (prašina, dim, vlaga, mehanicka oštecenja). Treba imati u vidu da je lepša dobro uramljena razglednica, nego loše uramljeno remek-delo. I nasuprot ustaljenoj praksi, uramljivanje treba da obavljaju likovno obrazovani strucnjaci, a ne stakloresci.

Ramovi

Ramove delimo na ukrasne i tehnicke. Ukrasni se prave od profilisanih i falcovanih lajsni, koje se najcešce proizvode od sambe. Samba je drvo homogene strukture i male specificne težine, što je cini idealnom za ovu svrhu. Tehnicki (blind) ramovi prave se od camovih lajsni i služe da se preko njih zategne platno.

Paspartui

Postoje kartonski, plišani i platneni paspartui. Najcešce se koriste kartonski paspartui, koji ujedno cine i najvecu grupu. Proizvode se u raznim bojama, dezenima i debljinama, kao i sa pH neutralnom vrednošcu (muzejski primerci). Upotrebom paspartua, slika se fizicki i likovno povezuje sa ramom i dobija svoj prostor, a celokupna kompozicija se obogacuje.

Stakla

Koristimo iskljucivo ceško flot-staklo debljine 2 mm, visoke cistoce. U ponudi imamo i antirefleks (mat) staklo.